dimecres, de maig 03, 2006

Italiano per principianti

Posted by Picasa
"Il seminario è il luogo dove circola il desiderio" Rolland Barthes

Finalment hem començat el curs d'italià per principiants. Quin nivell!!! Gianpiero Pelegi ha presentat unes propostes senzilles però de gran eficàcia didàctica. Una vegada més torne a recuperar la idea que ensenyar té a veure amb el domini de la paraula, millor dit amb l'art de la narració oral. Veureu, el professor Gianpiero després de deixar en suspens algunes propostes com "celebrem el 60 aniversari de la VESPA. Per què? Doncs ja ho descobrirem" o un altre "quin és l'origen de la parual CIAO. Que no revelarà fins que s'acabe el curs?" i així amb aquests elements de suspens ha començat el taller amb tres propostes per aprendre a saludar de diferents maneres i amb diversos tractaments (els italians tracten de vosté sempre als desconeguts).
Per acabar i després d'haver creat un bon ambient d'aula on el desig de l'altre era evident Gianpiero ha plantejat una reflexió de Rolland Barthes sobre els tallers o els llocs d'aprenentatge com el lloc on compartir i adonar-nos de la importància del desig dels altres. Aquestes idees enllaçaven a la perfecció amb el plantejament del curs que ha fet l'assessor Antoni Navarro en subtitular el curs "ITALIANO PER PRINCIPIANTI: el desig de llengües" i amb la seua explicació sobre la importància de no tancar-se a la imposició de l'anglés com a única llengua de comunicació internacional, ni a la tirania dels monolingües.
Per altra banda, tots dos han fet referència a la metàfora de la bicicleta de Jim Cummins en els seus estudis sobre aprenentatge de segones llengües i com amb l'adquisició de noves llengües (és a dir noves rodes) els parlants adquireixen seguretat i desenvolupen estratègies d'interdependència. Per saber-ne més ací>>>
A més, per les fotos sabreu quin tipus d'activitats estem fent. Aquesta queda clara no? Imagineu a un italià que parle sense gestualitzar!?