dimarts, d’octubre 03, 2006

Anar al teatre

"Tornem al teatre com a l'amor, intentant retrobar aquella experiència que fou única"
Aprofitant que torna la temporada teatral (bé és una manera de parlar: torna als privats L'Olimpia, els semiprivats El Musical i a les sales alternatives veieu Los Manantiales, per posar uns exemples), vull fer una reflexió sobre el fet de portar els alumnes al teatre.
Cada any hi ha gent que ens torna a fer les mateixes preguntes: cal portar-los al teatre? a quin tipus d'obra? hi ha alguna companyia que oferisca obre de qualitat per a xiquests i adolescents? I moltes altres que no és el cas. Per això volem aportar el nostre granet d'arena des de la nostra modesta posició de formadors de professors de dramatització.
  • En primer lloc, quan és una mare que ens demana recomanacions per al seu fill (si és important portar als nostres fills al teatre també ho és per als alumnes) hem de preguntar-nos per les pràctiques d'assitència a espectacles del xiquet. Passa com en l'animació lectora, quan més gran és l'experiència del receptor, més possibilitats tenim de que entenga i li agrade l'obra a la qual el portem.
  • En segon lloc, i no menys imporant, cal distingir entre el teatre per a joves (adolescents madurs i entrant en la joventut) del destinat a xiquets (preadolescents i amb mentalitat encara infantil). No és en absolut el mateix: mentre que en un cas el podem seduir amb cert recursos imaginatius, als joves a més els hem de portar a una obra que supose un repte per al seu esperit rebel. Que parle d'ell, és a dir que tracte els seus problemes adolescents de lluita per l'adaptació al món o qualsevol altre repte.
  • En tercer lloc, existeixen guies, tallers, orientacions que serviran per preparar els nostres alumnes a la recepció teatral. Hi ha en projecte una ESCOLA DELS ESPECTADORS que treballaria en aquesta línia.
  • En últim lloc, cal pensar que el teatre com tota experiència viscuda en 1ra persona tindrà una influència directa en l'imaginari dels nostres joves i en la funció de l'art en les seues vides. Si és bona se'n recordarà positivament tota la vida (i voldrà repetir l'experiència -vg. cita-) i si és roïna també, se'n recordarà. Per això, pensem que com en l'experiència amorosa cal seleccionar molt bé la 1ra vegada i triar una obra que nosaltres hem vist prèviament i sabem que val la pena.

Bé, si després d'aquestes reflexions prèvies i una vegada estudiada en profunditat la cartellera decidiu portar els vostres alumnes al teatre ací teniu lloc on podeu trobar informació:

- AVEC Associació Valenciana d'Expressió i Comunicació

- Maria Minaya: coordinadora de Grups i activitats del TEM (Teatre El Musical).

- Pàgina de Teatres de la Generalitat (una de les millors gestionades amb tota mena d'informació sobre grups, actors i directors).

- Coordinadora de Sales Alternatives de l'Estat Espanyol.

- Postgrau Teatre en la Educació de l'U.V.

NOTA: per als que es queixen dels preus, recordeu que totes les obres de Teatres estan a mig preu comprades per internet.