dimarts, de novembre 14, 2006

Animació lectora i matemàtiques

A les VII Jornades d'Animació Lectora (número màgic per excel·lència) decidirem proposar en el nostre blog i en la Pàgina d'A.L. del CEFIRE de Sagunt tota mena d'activitat d'animació a la lectura per comprovar fins a quin tot en la vida pot servir per fer animació lectora, només depén de la mirada que projectem sobre les coses i els coneixements.

El propòsit era firme, i heus ací que obrim el diari "El País" del dilluns 13-11-06 i ens trobem el magnífic reportatge sobre la didàctica de les matemàtiques "Me río de las matemáticas" que ve a concloure que gràcies a l'humor els alumnes es relaxen i entenen, i comença així:

Va el profesor y le dice a sus alumnos: en el examen de matemáticas de mañana quiero que saquéis todos una nota por encima de la media. "Hay gente que no se ríe porque no lo coge, y eso es que algo falla en las matemáticas, porque para hallar una nota media tiene que haber notas más altas y más bajas". Elemental, pero ¿quién se había reído? O, bueno, ¿quién no se ha quedado con cara de circunstancias?
Humor y matemáticas, una buena pareja, dicen los profesores. Si se sabe usar
.>>>


I és que ja ho deia Einstein "Quan m'emocione, capte idees". Ah, si algú pot fer-se amb el material didàctic del que parla l'autor que ho diga per compartir-lo.

Altres recursos per a animar a llegir amb les matemàtiques estarien relacionats amb els jocs d'enigmística (vegeu Verbàlia) que tenen els números com a recurs i ací tenim els "aritmogrames", els "criptograme"s, etc.

A més, fa anys l'equip del CEFIRE de Sagunt amb el director Josep Casany com alentador del projecte organitzàrem un curs on explicàvem poesia, màgia i matemàtiques. D'aquest curs produirem molts materials que podreu trobar a la nostra biblioteca.

I per últim, les matemàtiques també es poden narrar i va ser la matemaga Lucía Arce qui ens va explicar com conta contes matemàtics als seus alumnes inspirant-se en els de Millás i altres autors que us enllacem perquè vosaltre trieu el que més us agrade. No oblideu comentar els resultats.

Números pares, impares e idiotas por Juan
José Millás

El mundo de los números es tan complicado, incomprensible y lleno de prejuicios como el de los humanos. ¿Qué pasa cuando un cuatro se parte por la mitad? Pues que, en lugar de un cuatro muerto, tenemos dos doses vivos. ¿Y si le restamos uno? Nos queda un tres acomplejado. El diez cree que es un privilegio ser el doble de cinco, pero no soporta ser la mitad de veinte, mientras que el dos con aspiraciones se pasa el día haciendo pesas en el gimnasio para convertirse en un tres. Los números, en fin, viven en una oscuridad terrible respecto de sí mismos, y huyen de los matemáticos como de la peste, por miedo a ser sumados, restados, multiplicados, divididos. Estos originalísimos cuentos trascienden todas las divisiones convencionales de géneros y edades: Números pares, impares e idiotas es para todos los públicos, en especial para el público inteligente. La azarosa vida de los números, plasmada con sutil ironía por Millás y Forges, se convierte así en un espejo de las perplejidades de los hombres, que quizá sepan matemáticas, pero que no saben leer en sus corazones.

Altres recursos: