dijous, de juny 28, 2007

Trencaclosques: la república de les arts

Tinc ganes de veure una foto dels Trencaclosques-Rodamons a l'escalinata de l'església de Sant Maria de Sagunt. Mentre escric aquestes línies estic escoltant fragments del seu disc Illes Flotants i ja m'imagine l'èxit que tindran a la Setmana de Cultura i Animació Lectora del CEFIRE de Sagunt on estaran el dimecres dia 4 de juliol a les 9.00 h. en punt a la Casa de Cultura Capellà Pallarés. Però de seguida torne a bucejar (navegar no és prou de tanta cosa interessant) i pense que a més de la música estaran les històries: rondalles populars de tradició oral (Enric Valor), contes de literatura culta (Calders), contes de totes les cultures com el del Mercader de Samarkanda, etc.

Us convide a navegar per la seua pàgina però no voldríem que passàreu per alt aquesta definició de qui és i què fa el grup que hem invitat perquè ens mostren noves formes d'animació lectora en una República de les Arts Renaixentista on és serien joglars, trobadors, investigadors-erudits, poble... Tot.

ALGUNS SÓN ELS FACTORS QUE ENS HA DUT A TERME A TRENCACLOSQUES: el més important, el gust per la música tradicional i el gust pel fet teatral, que ens ha permès acostar-nos a una altra forma de contar.

Un altre factor són sis anys actuant en fires medievals. Este treball ens ha abocat a indagar en el passat; hem investigat les músiques d'aquest període, la forma en què s'interpretaven, les ocasions que utilitzaven per interpretar-les, altres instruments de poc ús actualment, els intèrprets d'aquestes músiques (joglars i trobadors )...les històries, els contes, la literatura, les representacions... tot allò que s'ha relacionat amb un passat del que moltes vegades només coneixem o recordem els tòpics que discorren a peu de carrer.

El fet és que Trencaclosques és el resultat d'aquestos anys de treball; 'UN CAMÍ D'HISTÒRIES' arreplega romanços i cançons que durant estos últims anys hem anat interpretant en les nostres actuacions ací i allà; històries amb música, música que conta històries i contes musicats i historiats.