dimarts, de desembre 29, 2009

La simbologia de les pomes daurades

Anna Ballester està a punt de publicar una obreta de teatre per a xiquests i xiquetes en la que a partir del tema mitològic del "Judici de Paris" que va donar lloc a La Ilíada d'Homer, elabora una peça de tesi que defensa la pau i la inutilitat de les guerres. L'obra es diu "Maleïdes pomes" i m'ha demanat que li faça el pròleg la qual cosa m'ha servit per fer una petita recerca que s'està convertint en una experiència, vertaderament, fructuosa. Us avance només alguns dels significats de les POMES DAURADES i us pose aquest excel·lent vídeo on es resumeixen sense paraules algunes de les idees següents:
  • La poma significa per aquest ordre bellesa, erotisme, insinuació, sexualitat, pas del temps i mort.
  • La poma daurada bé siga la del Paradís (que en realitat significa "hort") o la del Jardí de les Hespèrides proporciona a qui la menja saviesa, immortalitat, rejovenir-se de manera sistemàtica. Per això Gea li va regalar a la seua filla Hera el Jardí de les Pomes d'or perquè renovés periòdicament la seua virginitat.
  • Un dels treballs d'Hércules consisteix a apropiarse d'aquestes pomes i matar la serp que en realitat és la iniciadora, tema que reapareix una i altra vegada en les històries en les que els herois vencen els poders lligats a allò femení: Perseu mata a Medusa, Apolo a Tifó, Teseu al Minotaure, etc.
I, per últim, podem emmarcar el tema de les pomes daurades en el tòpic del "carpe diem" on les joves dubten davant de la fugacitat de la vida si lliurar-se o no als plaers de la carn. Què en penseu? Jo ja li he d'agrair a Anna Ballester l'encàrrec perquè m'ha fet gaudir d'aquesta recerca... i vosaltres d'ací a poc veureu el llibre publicat a l'editorial Bromera.

1 comentari:

Ana Ovando ha dit...

Estoy deseando leerlo, es un tema que trabajamos mucho tanto en Cultura clásica (con el juicio de Paris) como en Referentes (con toda la significación de la manzana en las manifestaciones culturales modernas). Este año, a propuesta de las dominae de la Domus, nuestros alumnos representaron el mito en el teatro de Sagunt. Así que será una contribución muy interesante para el aula ese material que presentas.