La frase "Pensar l'educació" resumia una idea que durant molt de temps usaren els MRP per parlar de la necessària reflexió des de l'escola sobre els canvis que la societat va generant. Per la nostra banda sempre ens ha interessat analitzar les manifestacions artístiques, en tant que resultat de síntesis personals, de mestissatges i d'influències mútues de tots els agents i estrats socials, ja que aquestes reflecteixen de manera creativa i lúcida cap a on va la societat del futur.
Afortunadament, les expressions autoritàries del tipus "El món és així i només potser que així" s'han acabat, i amb elles el poder de les figures d'autoritat (i el mestre és una d'elles). Ara bé, els ensenyants que estem assistint a aquesta deslegitimació del discurs oficial hauríem de reflexionar a la llum de les manifestacions artístiques i preguntar-nos, des de l'escola, com han canviat les formes de producció de sentit en la societat. Definir el currículum i les accions que realitzem a les aules està produïnt un "significat" que ens ajuda a concretar la societat que volem.
Per a què ens parle d'aquestes idees i de com l'art relacional pot donar claus als ensenyants que incorporem elements artístics a la nostra docència hem invitat, en aquesta sessió del taller de La dramatització com a eina didàctica, a Roger Colom. Aquest poeta, marxant d'art, bloger de la cultura i periodista digital, ens ha comentat com l'art té, en cada època, unes noves formes de parlar dels temes de sempre: la recerca de la llibertat individual i social, la informació com a eina de poder i de l'intercanvi i la comunicació com a elements claus per a una transformació social.
Comprovem que una de les formes de producció de sentit, en la societat del segle XXI on les TIC ens proporcionen l'accés immediat a tot tipus d'informació, consisteix a aprendre a interactuar amb els demés fent servir tota mena de nous suports digitals. Però, no ens enganyem, les TIC només són el suport que facilita i dóna dinamisme a aquests processos i és la interacció i comunicació amb els altres la que, vertaderament, és generadora de sentit. En aquest línia de treball, Roger Colom ens ha proposat una activitat d'art relacional, que hem d'anar preparant al llarg de tota la setmana -utilitzant totes les formes de comunicació possible- i que s'ha de plasmar una instal·lació col·lectiva el proper dimecres.
Us escrivim ací la consigna detalladament perquè entengau millor la proposta de Roger:
"Definir entre tot l'equip un tema sobre el que es vol parlar, per buscar després, els elements que per a cadascun de nosaltres expliquen millor la idea. Es tracta de que cadascú trobe elements que aporten la màxima informació sobre el tema de manera concreta i breu . És a dir, buscar objectes personals que expressen la major informació, en la menor quantitat d'elements. La dificultad consistirà doncs, en trobar una forma d'expressar de manera eficaç la idea, tot convinant els nostres elements i aprofitant els elements dels altres. En aquest procés de posada en relació dels objectes, que tenen sentit per a uns i per a altres, apredrem a comunicar-nos i relacionar-nos. Ara bé, l'objectiu últim d'aquesta instal·lació serà que els destinataris puguen entendre-la i interactuar amb ella".
REFERENTS (webgrafia):
- Arte relacional Partiendo de esta interpretación del pensamiento, Algomas propone un arte completamente irracional, participativo y relacional. El arte relacional considera el proceso de creación relacional (yo+tu+...) como el verdadero interés del arte. Algomas es el único arte que si no la haces tú, no tiene sentido y te da asco. El producto resultante del proceso no representa el resultado del arte, sino solo el punto de partida para el inicio de un nuevo proceso. Si con un dedo señalas la luna, nosotros miraremos al dedo para entender qué quieres decir. Yo creo A, tu coges A y lo transformas en B, él coge B y lo transformas en C, yo veo C pero me creo que es D y por tanto lo transformo en otra cosa mas y es E... Algomas...
1 comentari:
Hola, soy Domenico del grupo artistico Algomas al que se hece referencia en la Webgrafia.
Simplemente queria comentar que nos ha hecho mucha ilusión su cita.
Muchas gracias y enhorabuena por el post.
Publica un comentari a l'entrada