dimecres, de febrer 07, 2007

L'art de l'esgrima actoral

Mercuccio.- Es el rey de los gatos, pero más. Es un artista del ceremonial, combate como quien canta las nota, respetando tiempo, distancia y ritmo; observando las pausa, una, dos y la tercera en el pecho; perforándote el botón de la camisa; un duelista, un duelista. Caballero de óptima escuela, de la causa primera y segunda. Ah, la fatal "passata", el "punto reverso", el "hai"!

Romeo y Julieta
Cyrano, fa el que va dient.
Llanço amb encant la paperina. Ja procedeixo a l'abandó / de la gran capa que em fascina,/ i desenvaino reptador;/ elegant com Pantaleó,/ àgil com l'home més ardit,/ us faig saber, volgut senyor,/ que al darrer vers sereu ferit! / (Primers tocs de floret) La meva espasa us adoctrina:/ on us la clavaré, corcó?/ Potser al costat, sota la sina?/ No, que em molesta aquest cordó./ Les dents us pente, i amb raó!/ La punta volta. És un mosquit?/ I no rigueu, que és el panxó/ que al darrer vers sereu ferit.// Trobo a faltar una rima amb ina.../ Reculeu, blanc com el midó?/ És per donar-me el mot gallina!/ Peró la punta del punxó/ amb que voldríeu fer-me un do. / Obro el compàs amb un bruncit./ Us cau la broca? Passeu por/ que al darrer vers sereu ferit.
Cyrano de Bergerac
* Al CP Jaume I de Puçol

El grup de professors*es del curs de dramatització que ha iniciat amb Màrius Asensi comença a donar els seus fruits. Les lliçons de Màrius sobre l'art de recitar o contar contes a partir de les accions físiques, inspirades per l'esgrima actoral, ha estat un èxit perquè ha exemplificat en a penes tres sessions un procés que als professionals els porta molt de temps d'entrenament. Trencar la sintaxi de la frase, sorprendre a l'interlocutor, i estar en permanent estat de concentració (alertes i relaxats a un temps) serien les idees clau. Ací us hem posat algunes frases d'obres de teatre que parlen de l'art de l'esgrima o que relacionen la literatura i l'esgrima. Més endavant us posarem alguns vídeos ací>>>.