dijous, de desembre 18, 2008

Competències bàsiques i xarxes socials

Aquestes són les 4 xarxes socials que hem creat per completar la tasca d'assessorament de l'àmbit lingüísitic. Pensem que aquestes plataformes virtuals col·laboratives són una eina imprescindible per tal de començar a treballar en equip.

- Xarxa sobre competència digital.

- Xarxa d'animació lectora.

- Xarxa social de teatre en l'educació.

- Xarxa social sobre plurilingüisme.

De fet, aquest trimestre hem tingut una miqueta descurat el blog perquè ens hem dedicat a organitzar les línies de treball de l'assessoria amb el suport de les xarxes socials on line. Si consulteu els links veureu que hem creat una xarxa social (a les quals us invitem a unir-vos en funció dels vostres interessos formatius) per a cadascuna de les línies de recerca que portem endavant com són:

  • La didàctica de la dramatització per dinamitzar l'aula.
  • L'animació lectora com a via d'estimular el plaer per la lectura i el coneixement.
  • Les competències digitals per comprendre i crear missatges multimèdia.
  • La didàctica de les llengües i el plurilingüisme.

Aquestes 4 línies de treball respondrien en el fons a les diferents "competències bàsiques" que proposa la LOE (c. en comunicació lingüística, c. social i ciutadana, c. digital, c. cultural i artística, c. d'aprendre a aprendre, c. matemàtica, c. científica, autonomia i iniciativa personal ) i ens ajudaran a reflexionar sobre els canvis socials i com ens afecten en el món de l'educació. No s'ho penseu més!!! Aquests Nadals pot ser un bon moment per donar un colp d'ull a tot allò que s'està fent a nivell d'innovació educativa en diferents camps en la xarxa.

Comenceu pels aspectes que més us agraden i navegueu per trobar punts d'ancoratge que us animen a trobar una línia de recerca per actualitzar els vostres coneixements de les TIC. No oblideu que, cada vegada més, la societat i els organismes oficials ens demanaran al professorat noves competències per millorar i ser més efectius com a docents que al capdavall consistirà en el següent:

  • a. el professorat en general (i no només els d'àmbit lingüístic) hem de saber llengües i aprendre a utilitzar-les en diferents projectes de treball,
  • b. hem d'aprendre a servir-nos de les eines comunicatives, creatives i d'interaccions flexibles a l'aula que ens proporcionen les tècniques dramàtiques per dinamitzar les nostres classes,
  • c. hem d'adquirir la competència digital suficient per poder establir un diàleg amb els nostres alumnes que ja són tots "nadius digitals" i consideren la comunicació multimèdia com una eina imprescindible,
  • d. hem de considerar les tècniques d'animació lectora com eines de suport per despertar el desig de coneixement en els nostres alumnes.