dimecres, de novembre 18, 2009

Els artistes pedagogs

Aquest diumenge actuen els Trencaclosques al Café del Duende (C. /Túria 62) a les 20:00 hores i m'agradaria compartir amb vosaltres l'experiència. Jo els considere "artistes pedagogs" per la cura que posen en escoltar el públic per després, establir un diàleg on espectadors i creadors arriben a una connivència que els fa recordar el moment com a únic. Què si no és el teatre?

Pense que una altra forma d'invitar-vos és recordar una introducció que els he escrit per al seu darrer treball "Tota pedra fa..." on afegisc 3 metàfores de col·laboració entre art i escola. Si us agrada el que llegiu sobre ells... ens veiem el diumenge al Café del Duende>>>

La triada és un número màgic en la narració oral, tres vegades caldrà trucar a la porta perquè s’obriga, tres són els germans que emprenen el camí i, no n’hi dos intents sense un tercer. Per això nosaltres volem afegir a les tres cançons, les tres músiques, i les tres danses del grup Trencaclosques, les tres metàfores educatives que poden canviar el món.

Un, “cal trencar els murs de l’escola” i convertir els centres educatius en centres generadors de cultura. Dos, inspirats per la creativitat, els ensenyants ens hem de convertir, al nostre torn, en “pedagogs artistes”. Tres, si la innovació és la locomotora que impulsa el canvi en l’escola, l’art –i en aquest camp incloem tot el que representa Trencaclosques- serà el furgó de cua que espenta perquè la innovació no s’ature mai.

Som conscients, amb tot, que l’educació és cosa de molts i que no existeixen fórmules màgiques, però sabem que els processos i els camins són el que importa. Intuïm un bri d’esperança en la simbiosi entre art i escola.