dijous, de març 08, 2012

Art, compromís social i educació 1

La dimensió creativa és una de les claus de la nostra metodologia de treball, com sabreu els que durant aquests anys heu participat en les activitats culturals-educatives-formatives organitzades per l'assessoria de l'Àmbit Lingüístic del CEFIRE de Sagunt.
No hi hagut Jornada, curs, seminari, PFC, guup de treball, o taller de formació que no demanàrem la col·laboració d'una persona creativa de qualsevol disciplina artística que ens ajudés a reflexionar sobre la nostra pràctica docent. El punt de vista del "pensament divergent" ens ha ajudat a entendre millor les inquietuds del nostre alumnat i ens ha orientat a l'hora de desenvolupar estratègies motivadores que complementaren els aspectes cognitius.


Hem de confesar que hem estat molt afortunats pel fet de trobar creadors que   han focalitzat la seua creativitat en el món de l'educació. Alguns pensaran que no és una estratègia guanyadora. Els que creguem en la dimensió creadora de l'ensenyament els ho hem agraït. Per tot açò plegat no entenem que en la protesta contra els retalls educatius s'hagen deixat de banda les activitats "extraescolars" en tota la seua extensió perquè entre altres coses pensem que en art i educació "menys, mai pot ser més" o com diu l'eslogan de la plataforma Suma-no-dividas per tal de sensibilitzar els col·lectius docents. L'escola no pot donar l'equena a agents creadors de la nostra societat.


A partir d'ara ens proposem presentar un resum de les activitats de tots aquest creadors que malgrat haver estat els primers perjudicats de la crisi continuen confiant en què els humans no podem viure sense art. Tenim la secreta esperença que la proposta farà reflexionar a molta gent i algú fins i tot invitarà als creadors al seu centre, per què no, com a "artistes residents".


Comencem amb els creadors de Pezenelagua que després de fer el video de la darrera campanya de Amnistia Internacional Valencia han realitzat aquest vídeo resum o "minidocu" de la xarrada que A. I. va fer a l'IES Maria Moliner del Port de Sagunt per al "Taller contra la Utilització dels Menors en Conflictes Bèl·lics". A la pàgina de Pez-en-el-agua podreu trobar resums de tots els projectes que han realitzat amb nosaltres (vegeu com a mostra el vídeo referència per a les VI Jornades d'Animació Lectora) però no deixeu de veure aquest: