divendres, de febrer 28, 2014

Les infografies com a eina d'aprenentatge

Com veureu pels emblemes que he afegit a la barra lateral del blog estic fent el curs del Ministeri d'Educació #eduPLEmooc i la veritat és que estic gaudint molt perquè em permet definir conceptes que abans només intuïa. Amb tot, primer que res voldria demanar disculpes als que no esteu familiaritzats amb aquest argot cibernàutic dels "convençuts de les TIC en l'educació". He de confesar que jo en sóc un malgrat les dificultats tècniques que trobem cada dia als nostres instituts. Ara bé, que estiga convençut no vol dir que no entenga que habituar-se a tot el contingut pedagògic que cal assimilar de les anomenades "pedagogies emergents" requereix d'un procés de maduració.

Si em permeteu començaré per introduir la idea del docent en tant que "curador de continguts" de la matèria que imparteix ja que s'encarrega de buscar, filtrar, seleccionar, recrear, divulgar i comunicar els materials de la xarxa a mesura que els va processant.  Per a portar aquesta tasca endavant el docent comptarà amb el que anomenem PLE (Entorn Personal Docent) que són el conjunt d'eines digitals cada vegada más àgils i atractives que ens pemeten divulgar el coneixement. Una d'aquestes eines són les infografies que els diaris i altres mitjans de comunicació han popularitzat i serveixen per entendre gràficament qualsevol informació complicada que requereix el processament visual de moltes dades. Aquest article us donarà idees als que vulgau iniciar-vos en l'ús de les infografies "Claves para graficar la información".



Les infografies són doncs una eina valiossíssima per a la "curació de continguts" que és un dels objectius dels docents que utilitzen les eines de la Web 2.0 per a dinamitzar l'aprenentatge. A més dels valors afegits del caràcter visual de la comunicació, de la comprensió dels continguts pel lletrisme o la interrelació gestàltica entre forma i contingut, les infografies, com diem, ens serveixen per a difondre de manera més efectiva els
continguts que com a docents volem fer arribar al nostre alumnat. Ací us pose la meua infografia sobre la importància d'aquestes en la curació de continguts: