dimarts, de setembre 04, 2007

Europa

Tinc un amic italo-belga, a qui vaig conéixer fa 20 anys a Itàlia, que viu a la ciutat belga d'Anvers des de petit i se sent 100 % flamenc, encara que ara la seua llengua de comunicació habitual és el castellà. Fa poc ha tingut una filla amb una peruana mestisa (filla d'italià i indígena sudamericana) qui gràcies als orígens italians del pare gaudeix d'un passaport italià que li permet gaudir de tots els avantatges de la Comunitat Europea.

Els vols de baix cost, tan de moda els darrers anys, em permeten visitar-lo regularment i gaudir de l'oferta cultural belga ("Com m'agradaria anar-me'n nord enllà, on diuen que la gent és culta, rica, desvetllada i feliç"). És així com he descobert el festival de teatre i arts del carrer més viu d'Europa Zomer van Antwerpen (encara que no tan conegut com els d'Avinyó o Edinburg), la idea de marketing cultural més innovadora que conec (a finals d'agost mostra a les places públiques la programació de tot l'anys per encoratjar els espectadors-clients i, a més a més), i també m'ha permés veure una exposició sobre Leonardo da Vinci que acaba de començar a Bruxel·les per commemorar els 50 anys del tractat de Roma per a la constitució de la Comunitat Europea.

En aquests viatges també he conegut molts estudiants erasmus que gràcies a aquestes petites beques estan construint una nova Europa, amb els llaços de l'amistat, com ho començàrem a fer alguns inquiets fa anys.

A nosaltres, el col·lectiu d'ensenyants, la Comunitat Europea ens proposa una sèrie de cursos on line per a iniciar els nostres alumnes en el desig europeista. Entreu a veure l'oferta E-TWINNING i la propostes del CNICE.