Des de fa temps al CEFIRE de Sagunt parlem de la importància de construir la Comarca Educativa amb accions globals que ajuden a tot el col·lectiu d'ensenyants a assumir que la innovació educativa és una qüestió d'equips i de processos a llarg termini.
En aquest sentit, dissenyàrem el 1r trimestre de 2008 una Campanya TIC amb cursos de "competència digital" a la majoria dels centres de la comarca. Poc a poc, veiem que l'esforç comença a donar els seus fruits. Gràcies a l'equip de professors animats per la seua directora Lola, l'escola Santa Anna de Quartell ha presentat un Projecte de Formació en Centres focalitzat en la web 2.0 (blogs, wikis, webquests, etc.). L'altre dia fèrem una sessió sobre "competències digitals" on començàrem reflexionant sobre la importància del canvi d'actitud dels mestres envers les tecnologies. L'equip de mestres ens va sorprende gratament perquè malgrat les dificultats a superar (sala molt petita, connexió molt lenta, dificultat d'aprendre el Lliurex per a gent que ni tant sols està familiaritzada amb altres programes estàndars, etc.) i amb l'ajuda de Sole -encarregada de l'aula informàtica- fèrem una sessió amb els següents aspectes:
- Per trencar el gel posàrem un video en YouTube de Marta Escudero una de les millors contacontes del moment. El portal de narradors orals que ella ha creat ens va servir per explicar la importància dels multimèdia en la planificació diària de les nostres classes, i la seua seductora veu ens portà a reflexionar sobre la figura del "professor com a narrador".
- A continuació posàrem en pràctica una activitat de Troba alguna persona que... per tal de fer aflorar els preconceptes, els coneixements i les pors dels mestres envers les TIC. Crec que d'una manera lúdica aconseguírem donar a conéixer a tot el grup una sèrie de recursos TIC que haurien de ser coneguts per tots els mestres.
- Per introduir el tema de la ciberhostilitat amb una nota d'humor presentàrem el vídeo "Gutenberg versus Internet". Afortunadament no hi havia cap mestre especialment reaci a les noves tecnologies, encara que els riures que va provocar les escenes del monjo-escrivà que no sap com funciona el nou model de llibre i que s'estima més el pergamí, denotava algunes pors i els dubtes, sempre lantents entre alguns professors, envers les noves tecnologies.
- "Els xiquets fan el que veuen" aquesta màxima es acceptada de manera unànim per tot el món, per això aprofitàrem aquest vídeo per plantejar la idea de que els xiquets es familiaritzaran amb les tic en la mesura en què el professorat es trobe còmode i les faça servir de manera eficaç.
- Per tancar, creàrem un "grup de google escola santa anna" que ens servirà per a comunicar-nos entre tots de manera ràpida i eficaç, i per tal d'iniciar-nos en l'editor de pàgines web que pensem posar en pràctica la propera sessió.
Però pense que més enllà del que us puga contar jo, aquestes imatges us donaran una idea de com estan d'encorajats els mestres de l'Escola Santa Anna de Quartell un poble preciós de Les Valls. Seguiu-los al seu blog>>>
1 comentari:
Estem mans a l'obra...
Gràcies per aquest "slide" tan simpàtic que ens recorda la sessió tan gratificant que vam compartir.
Ja veurem on arribem amb les TIC, les TAC i si serem mestres DIM jijijiji.
Per voluntat, esforç i interés que no quede.
Publica un comentari a l'entrada