La Comunitat Europea, per mitjà dels organismes estatals dels païssos membres (OAPEE), fa temps que està promovent diferents programes de difusió i promoció de bones pràctiques relacionades amb la formació "no formal" especialment de les persones adultes. Un d'aquests programes és el GRUNDTVIG al qual m'hi he apuntat per tal d'estudiar el Festivaletteratura di Mantova que coneixia des de fa anys i al qual vaig vindre fa tres anys. Ja, aquella vegada, vaig ésser gratament sorprés per les dimensions socials i educatives d'aquest esdeveniment cultural. Ara, el que vull és aprofondir en en l'estudi de l'estructura i organització d'aquesta bona pràctica per tal d'extraure idees que ens serviran per a l'organització d'esdeveniments culturals en àmbits educatius.
Aquesta estratègia didàctica no és nova, podem trobar propostes similars a altres païssos, com per exemple a Anglaterra, on als instituts s'està promovent la capacitat dels alumnes d'organitzar esdeveniments culturals als propis centres com a mostra final dels projectes de treball realitzats en equip. La idea, cada vegada més estesa, pretén el desenvolupament real de totes les competències en àmbits educatius i especialment de les competències comunicatives, cultural, artística i digital.
Al llarg d'aquests dies aniré comentant amb aquells que em coneixeu les experiències a les quals participaré, però abans m'agradaria comentar els trets específics que fan d'aquest festivaletteratura un referent de bona pràctica per a la divulgació de la literatura:
- Per una banda, la idea que per uns dies la lògica dels esdeveniments sociopolítics no condicionen les converses, la vida o fins i tot els desitjos dels ciutadans, sinó que com si d'una treva es tractés, la ciutat de Màntua es converteix en una nova Atenes on la cultura en general i la cultura del llibre en particular esdevenen el centre d'interés al voltant del qual gira tota la ciutat i la vida dels que hi participen en el festival.
- Per altra, en aquest festivaletteratura -com recorden els organitzadors, continuament- el que es pretén és establir un diàleg entre les persones i "la literatura". Donant la paraula tant als escriptors, editors... gent de la cultura en general, perquè dialoguen amb els vertaders protagonistes d'aquest esdeveniment: els LECTORS.
- Per últim, com podem llegir en el Notiziario dell'Associazione Filofestival la capacitat d'aquesta mena de festivals, que es reproduexien ja per tota Itàlia, d'agrupar a la gent al voltant de persones que creuen que "un altre món és possible" i per lluitar per aconseguir-lo amb les úniques armes de la imaginació i el desig de la llibertat d'expressió.
No sé si us sembla molt utòpic el que us estic contant, però els arxius multimèdia del festival vos poden demostrar que, per uns dies, a Mantova es porta a cap una mena de protesta silenciosa contra les veritats oficials en les que ja ningú creu (com diu el progama d'aquest any): ni en els partits, ni en l'església, ni en el consumisme, ni en les lleis dels mercat, ni -sobretot- en el poder dels diners. L'Institut Cervantes de Milà també recolza el festival, i si voleu creure al comentari personal dels que hem passat per aquesta experiència (no oblidaré mai la veu de Lella Costa llegint fragments d'alguns dels escriptors que passaren per ací durant els darrers 10 anys) heu de creure a la màgia de compartir amb moltíssima gent que desconeixíem l'entusiame de sentir-nos vius escoltant pensar en veu alta a alguns dels millors i més compromesos dels escriptors actuals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada