divendres, de juny 30, 2006

Edublocs per a professors intrèpids

Dimarts 4 de juliol farem un taller d'introducció al món dels edublocs a les III Jornades d'Escola i TIC a la Universitat Jaume I de Castelló. Us esperem! Encara que no esteu inscrits podeu vindre per allí (no oblideu una fotocòpia del DNI). Per a començar hem preparat aquest joc de dinàmica de grups i per a tancar tenim preparat un altra activitat metafòrica per recordar que els edublocs són principalment una eina col·laborativa i que al principi costa entrar però després cal aprendre a desenganxar-se.

Quan els professors intentem introduir-nos en el món de les TIC semblem com exploradors en una terra ignota, per dir-ho amb una metàfora novel·lesca del segle XIX. Però també podem descriure la cosa amb una imatge molt més real. És com si els profes entràrem a un territori on els nostres alumnes “natius digitals” són els habitants de dret i nosaltres els immigrants. Què difícil és emigrar i damunt quan no es fa per voluntat pròpia? Per què m’ha tocat a mi? Ens preguntem una i altra vegada. Quantes coses a reaprendre!
Ara bé, anem a pams, no sabem si ets un “blocfessor”, un “tecnofava” o un “ciberhostil” la fauna de la blogosfera és molt variada. En tot cas, després de l’entrevista quedaran les cartes damunt la taula i sabrem amb qui ens la juguem. Juga!!! Troba una persona diferent per a cadascun dels ítem!

TROBA ALGUNA PERSONA QUE…
1. Quan arriba a casa abans de dir bona vesprada! ja no escolta el contestador sinó que engega l’ordinador i revisa els emails pendents?
2. No haja llegit mai cap edubloc detingudament o no sabia què eren els blocs fins que no es va apuntar a aquest curs*. I, com no, encara continua escèptic respecte a la seua utilitat a l’aula? * * *
3. Siga capaç d’explicar en què s’assemblen “google” i els camps semàntics?
4. Defense la idea que: ¡Tothom al segle XXI tindrà un PC, un mòbil i una WEBLOG!
5. Porte sempre damunt una càmera digital per a captar els moments de la realitat que l’envolta?
6. No dóna el número de telèfon sinó el correu electrònic o fins i tot la URL del seu bloc?
7. En lloc de clauer porta el seu llapis (o memòria USB) per tal de guardar-se qualsevol informació interessant dels ordinadors dels companys?
8. Porta sempre damunt una xulla especial amb totes les pàgines i recursos on line que sol utilitzar amb les seues corresponents contrasenyes?
9. S’ha tornat bleda i parla amb un argot cibernàutic * semblant a aquest : fer un wiki, contestar un meme, compartir un flickr, linkea’m i et linkearé*, etc.
10. Es considere un o una estrella de l’hipervincle i elabore fins i tot els textos de word amb enllaços?
11. Per molt increïble que us puga semblar encara no té un GMAIL?
12. Creu que la “MULA” és només un animal de 4 potes i no coneix el paradís dels “arxius compartits on line”?
13. Esgrima la idea que cal cremar els llibres de text, perquè el format digital ofereix més possibilitats didàctiques?