dimecres, de setembre 19, 2007

Mil melics

Durant la Jornada de l'Europa de les llengües>>> podrem veure la projecció Mil Melics elaborada per Alfred Aranda i Susanna Boronat, que serà un contrapunt interessant per al tractament de la diversitat lingüística i cultural. Pensem que amb aquestes activitats com el DVD i l'exposició que a continuació us comentem els alumnes se sensibilitzen envers la diferència.

Sinopsi del DVD:
Te n’has adonat que tu no ets el melic del món? Has comprovat que hi tants melics com persones, com aspectes, com idees i com estrelles? Comprova-ho. Un bombardeig de fotografies de mil melics que mostren la diversitat i et conten mil històries.

La diversitat té un punt en comú

Pot ser que tingues els ulls verds, marrons, blaus o negres. El teu cabell pot ser ros, negre, roig, llis o amb rínxols; fins i tot, pots no tenir-ne.
La teua cara pot ser fina, grossa, ovalada, amb imperfeccions o suau com el culet d’un nadó. Pots utilitzar una talla 43 de sabata, ser ample de malucs, no passar del metre i mig d’alçada i tenir un pit xicotet. Pots ser de raça blanca, negra... I pots ser de mil maneres.
Tots els éssers humans venim d’un lloc en comú: la placenta de la nostra mare. Hem nascut per a realitzar les mateixes funcions: nàixer, créixer i viure. La vida ens pot portar per camins molt distints i complexos. Podem ser treballadors, aturats, estudiants, pensionistes...; podem tenir prou per a viure, demanar préstecs per arribar a la fi de mes, o bé, ser rics i posseir serveis exclusius.
Però tenir molt o tenir de tot, són motius suficients perquè una persona es crega el melic del món?
Malgrat les diferencies sexuals, culturals, socials, econòmiques, ideològiques, racials... que la raça humana presenta, tots tenim un punt en comú: el melic, el punt amagat del nostre cos que demostra la diversitat.
Hi ha melics innocents, juganers, esportistes, artístics, atrevits, tímids, desvergonyits, peluts, ferits, protegits, sensuals, eròtics, amb ratlleta, amb pírcing i... Hi ha melics d’home i de dona, de nens i de vells, de tots els colors... Són melics que diuen molt de les persones a què pertanyen i que conten moltes històries.
El treball Mil Melics es genera a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, dirigit pel professor Alfred Aranda i amb la fecunditat dels alumnes de 1r de Batxillerat que hi cursen l’assignatura Valencià: llengua i imatge. Consta de més de cinc-centes fotografies de melics, que hem fet als nostres companys, amics, familiars i desconeguts, de manera natural o amb algun que altre objecte. Una aventura que començà com una pràctica de classe relacionada amb la imatge –els plans i els angles de visió- i que a poc a poc, ha agafat forma, volum i bellesa.
Es tracta d’una experiència oberta a altres àmbits ètics, socials, científics, artístics (publicitat, literatura, música...), que permeten la seua ampliació de manera permanent.
Amb aquest original, divertit i apassionant treball volem contribuir a fomentar la imaginació, la tolerància i el respecte a la diversitat.
Així que ja saps... Si penses que ets el melic del món, pot ser et sorprengues. Si creus en la diversitat i ets un melic més, a què esperes a vindre a veure-la?